· Το επάγγελμα του αρχιτέκτονα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης
Η κατοχύρωση των όρων άσκησης του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ, σήμερα μετά τις αλλαγές του θεσμικού πλαισίου εκπόνησης των μελετών και το άνοιγμα του «κλειστού» επαγγέλματος. Οι ρυθμίσεις αυτές απαιτούν εγρήγορση και διάλογο με όλους τους συναδέλφους και ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους του συλλόγου με σκοπό κοινές δράσεις με τον ΣΑΔΑΣ, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους, τουλάχιστον σε αυτή τη β΄ φάση της έκδοσης των Π. Διαταγμάτων. Επίσης απαιτείται συντονισμός με τον ΣΜΕΔΕΚΕΜ για τις επιχειρούμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των μελετών του δημοσίου του Ν3316.
Η κατοχύρωση του διακριτού ρόλου του αρχιτέκτονα, όπως ισχύει παγκοσμίως και η προστασία των συνθηκών άσκησης του επαγγέλματος τίθεται και πάλι με έμφαση μέσα στο άκρως ανταγωνιστικό πεδίο που διαμορφώνουν οι συνθήκες της κρίσης.
Στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο του ΣΑΔΑΣ αναπτύχθηκε πολύπλευρα η νέα συνθήκη άσκησης του επαγγέλματος και διατυπώθηκαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα σε πολλά πεδία που αφορούν άμεσα και έμμεσα το «επάγγελμα αρχιτέκτων». Ωστόσο τα συμπεράσματα αυτά θα παραμείνουν κενό γράμμα αν δεν μετουσιωθούν σε δράσεις συγκεκριμένες και σε πρωτοβουλίες που θα ενεργοποιούν τις εξατομικευμένες και διασκορπισμένες δυνάμεις των νέων μηχανικών, καθώς και των άνεργων αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων.
Πρόταση άμεσης προτεραιότητας: Πραγματοποίηση καταγραφής-απογραφής της υφιστάμενης επαγγελματικής κατάστασης των αρχιτεκτόνων, κατάσταση εργασίας-ημιαπασχόλησης – ή ανεργίας και σε ποια αντικείμενα.
Επόμενη πρόταση: Εκδήλωση δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων και πρόγραμμα δράσης για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
· Δράσεις για την προάσπιση του δημόσιου χώρου.
Ο δημόσιος χώρος σήμερα αποτελεί το προνομιακό πεδίο το ιδιωτικού αυτοκινήτου και αντιμετωπίζεται ως πεδίο άντλησης κέρδους από τους ιδιώτες-επιχειρηματίες της διασκέδασης. Οι δύο ενδεικτικές αυτές προτεραιότητες ιδιοποίησης του δημόσιου χώρου μαζί με την αποσπασματική του διαχείριση και έλλειψη ενιαίου σχεδιασμού δημιουργούν πολλά προβλήματα από τα οποία ενδεικτικά μόνο αναφέρονται:
- η κατάληψη και υπερεκμετάλλευση του δημόσιου χώρου,
- η έλλειψη σχεδιασμού και πρόβλεψης για τους πεζούς και τα ποδήλατα,
- η αδυναμία κίνησης μέσα στην πόλη ευπαθών ομάδων.
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν συλλογικότητες πολιτών που λειτουργούν στην πόλη με δημιουργικότητα και δυναμισμό και κινητοποιούνται για την προάσπιση του δημόσιου χώρου.
Πρόταση άμεσης προτεραιότητας: Παρατηρητήριο στην ιστοσελίδα με καταγγελίες κακής χρήσης του δημόσιου χώρου, με σκίτσα και φωτογραφίες.
Επόμενη πρόταση: Πρόταση στο Δήμο Θεσσαλονίκης για πολλαπλούς, νεανικούς, αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς (αντίστοιχους του ΑθήναΧ4), με αντικείμενο: πολλαπλούς τρόπους παρεμβάσεων αξιοποίησης του ζωτικού δημόσιου χώρου.
· Δράσεις για την ανάμειξη των νέων αρχιτεκτόνων στο σύγχρονο γίγνεσθαι της πόλης
Είναι γνωστή η υψηλή ανεργία στο χώρο των νέων αρχιτεκτόνων, καθώς και η τάση που διαμορφώνεται για μαζική μετανάστευση σε άλλες χώρες. Η ανάγκη καταγραφής που προτείνεται παραπάνω έχει στόχο να αποτυπώσει με ακρίβεια την κατάσταση ανεργίας, ημιαπασχόλησης ή και ετεροαπασχόλησης που σημειώνεται στο χώρο των νέων αρχιτεκτόνων, ώστε να τεθεί τεκμηριωμένα η πρόταση για άμεση εμπλοκή των νέων στο σύγχρονο τρόπο παραγωγής και σχεδιασμού του δομημένου και του φυσικού χώρου.
Είναι επίσης αναγκαίο να δημιουργηθεί μόνιμο βήμα για την παρουσίαση τόσο του θεωρητικού-ερευνητικού όσο και του εφαρμοσμένου έργου νέων αρχιτεκτόνων. Oι νέοι αρχιτέκτονες αποτελούν έναν ευαίσθητο δείκτη στις επερχόμενες αλλαγές και οι προτάσεις τους αποτελούν ένα πολύπτυχο από διαφορετικές προσεγγίσεις απέναντι στα νέα δεδομένα.
Πρόταση άμεσης προτεραιότητας: Προς το Δήμο Θεσσαλονίκης για μικρούς νεανικούς, αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς ιδεών, με αντικείμενο: πολλαπλούς τρόπους αξιοποίησης δημοτικών χώρων, ελεύθερων δημόσιων χώρων, δημιουργίας ζωνών αστικού πρασίνου.
· Δράσεις για την προβολή της αρχιτεκτονικής δημιουργίας
Είναι αναγκαίος ο προγραμματισμός και η πραγματοποίηση δράσεων, με στόχο την ενδυνάμωση της ποιοτικής αρχιτεκτονικής δημιουργίας μέσα από εκδηλώσεις προβολής της αρχιτεκτονικής, την παρουσίαση του έργου σημαντικών αρχιτεκτόνων και την πραγματοποίηση διαλέξεων - ομιλιών για σύγχρονα θέματα της αρχιτεκτονικής και του αστικού σχεδιασμού.
Θεματικές ημερίδες και εκδηλώσεις που άπτονται σε θέματα επικαιρότητας
Το θεματικό εύρος των εκδηλώσεων θα πρέπει να περιλαμβάνει τόσο δράσεις πειραματικού - πρωτοποριακού χαρακτήρα, όσο και εκδηλώσεις που συνδέονται με την υλοποίηση ενός έργου στο πλαίσιο της υφιστάμενης οικοδομικής πραγματικότητας.
Πρόταση άμεσης προτεραιότητας: Επανανεργοποίηση της συνεργασίας ΣΑΘ με τις επιτροπές αρχιτεκτονικών θεμάτων του ΤΕΕ με στόχο τη συνδιοργάνωση δράσεων προβολής της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.
Επόμενη πρόταση: Ημέρα αρχιτεκτονικής περιήγησης. Υποβολή στο σύλλογο από οποιονδήποτε πολίτη, ή συνάδελφο επιθυμεί να προτείνει την επίσκεψη στο έργο του που παρουσιάζει αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, πρότασης με μικρή περιγραφή και μερικές φωτογραφίες με σκοπό να καθιερωθεί μια φορά το χρόνο ημέρα αρχιτεκτονικής επίσκεψης σε οποιοδήποτε από τα προτεινόμενα κτίρια, καταστήματα, χώρους ή τόπους τα οποία θα είναι ανοικτά να τα επισκεφθεί όποιος το επιθυμεί.
· Επανενεργοποίηση της επικοινωνίας με τα μέλη του συλλόγου
Η πολύχρονη διακοπή της έκδοσης του περιοδικού « Η Αρχιτεκτονική ως Τέχνη», δημιουργεί ένα μεγάλο χρονικό κενό που πιθανότατα δυσκολεύει την επανέκδοσή του. Η συνέχεια της έκδοσης του περιοδικού θα πρέπει να γίνει με προϋποθέσεις αντίστοιχης επιτυχίας προς αυτήν της εξάχρονης παρουσίας του (1999-2005) που απέσπασε κριτικές αξιοπιστίας από την αρχιτεκτονική κοινότητα και συνεισέφερε στο σύγχρονο θεωρητικό και κοινωνικό διάλογο για την αρχιτεκτονική. Ωστόσο προτείνεται να γίνει μια νέα προσπάθεια με δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή βιογραφικών με στόχο τη συγκρότηση νέας συντακτικής επιτροπής μετά από αξιολόγηση.
Πρόταση άμεσης προτεραιότητας: Η άμεση ενεργοποίηση της ιστοσελίδας του Συλλόγου με τρόπο διαδραστικό για να ενεργοποιήσει την επικοινωνία του συλλόγου με τα μέλη του και τους φορείς της πόλης.
Επόμενη πρόταση: Ενοικίαση από το ΣΑΘ και λειτουργία μικρού χώρου στο κέντρο της πόλης, ή εναλλακτικά, πρόταση προς το Δήμο Θεσσαλονίκης για παραχώρηση χώρου στην παραλία για τη διεξαγωγή των συνεδριάσεων του ΔΣ, ώστε να γίνει δυνατή η παρακολούθηση και η συμμετοχή των συναδέλφων, με προοπτική να συμπεριλάβει και ένα μικρό εντευκτήριο αρχιτεκτόνων.
Εκ μέρους του Forum: Ολυμπία Χατζοπούλου
2 σχόλια:
Α. Επισήμανση (εκτός θέματος)
Το πρόσφατο συνέδριο του ΣΑΔΑΣ έχει παραμείνει «κλειστό» για όσους δεν είχαν τη δυνατότητα να το παρακολουθήσουν. Συμπεράσματα, αποτιμήσεις, περιλήψεις πρακτικών κτλ. ακόμη δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Έτσι, οποιαδήποτε αναφορά στο συνέδριο αυτό θέτει εκτός συζήτησης την πλειονότητα των συναδέλφων (οι οποίοι καλούνται -και οφείλουν- να συμμετέχουν και να ψηφίζουν, χωρίς όμως να ενημερώνονται έγκαιρα και υπεύθυνα). Το παράπονο απευθύνεται κυρίως στη διοίκηση του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και δευτερευόντως στους τοπικούς συλλόγους.
Β. Το επάγγελμα του αρχιτέκτονα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης
Εκτός από τους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας (υπάλληλοι), για όλους τους υπόλοιπους η σχετική με την εργασιακή κατάσταση ορολογία (άνεργος, ημιαπασχολούμενος κτλ.) είναι ρευστή και απροσδιόριστη (π.χ. ο επιβλέπων ενός έργου είναι δυνατό να θεωρηθεί άνεργος, επειδή δεν είναι υποχρεωμένος να ασχολείται με το έργο αυτό καθημερινά ή ένας μελετητής δημοσίου έργου είναι άνεργος, ενόσω περιμένει την έγκριση του σταδίου μελέτης που έχει παραδώσει και την εντολή να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο;). Στην επαγγελματική σταδιοδρομία του κάθε ελεύθερος επαγγελματίας διανύει εναλλασσόμενα περιόδους εργασιακής έντασης, εργασιακής χαλαρότητας και «νεκρές». Αυτό είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό αυτής της μορφής επαγγελματικής απασχόλησης.
Αν στόχος της καταγραφής είναι να οδηγηθεί αυτή σε συμπεράσματα και προτάσεις ή ενέργειες, είναι απαραίτητο να προσδιορισθούν οι παράμετροι εργασιακής κατάστασης με σαφήνεια, μονοσημαντότητα και αντικειμενικότητα, αλλά και να πεισθούν όλοι να αντιμετωπίσουν την καταγραφή με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Ανάλογη έρευνα διεξάγεται τακτικά από το CAE, χωρίς να δημοσιοποιούνται προτάσεις για βελτιώσεις στην άσκηση του επαγγέλματος (γεγονός που εθίζει στην αντιμετώπισή της με σχετική ελαφρότητα).
Η καταγραφή από τον ΣΑΘ ας είναι ουσιαστική, υπεύθυνη και στοχευμένη, ώστε να μην καταστεί (ένας ακόμη) αυτοσκοπός.
Γ. Δράσεις για την προάσπιση του δημόσιου χώρου, για την ανάμειξη των νέων αρχιτεκτόνων στο σύγχρονο γίγνεσθαι της πόλης, για την προβολή της αρχιτεκτονικής δημιουργίας
Θεωρώντας τον αστικό δημόσιο χώρο ως κοινωνικό αγαθό (ίσως το σημαντικότερο κοινωνικό αγαθό), η διαχείρισή του προϋποθέτει τη διαμόρφωση «κουλτούρας δημοσίου χώρου». Στο πνεύμα αυτό, οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης ως ενότητα και όχι αποσπασματικά τον κάθε δήμο ή μόνο τον δήμο Θεσσαλονίκης. Καθημερινοί χρήστες του κέντρου της πόλης είναι κάτοικοι τόσο του κεντρικού δήμου όσο και των περιφερειακών. Εξάλλου, υπεύθυνοι για την ποιότητα του δημόσιου χώρου και της καθημερινότητας (και της ζωής) δεν είναι μόνον οι αρχιτέκτονες, αλλά όλοι οι χρήστες του και κυρίως αυτοί που έχουν (ή προσδοκούν-επιδιώκουν) οικονομικό όφελος από τη χρησιμοποίησή του (έμποροι, ταξί, μικροπωλητές, περίπτερα, παρεμπόριο, parkings, δήμος-αναταποδοτικά, ΟΑΣΘ, επαγγελματίες φαγητού και αναψυχής κ.ά.). Πρέπει όλοι ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους και να τοποθετηθούν δημόσια.
Ιδέες και προτάσεις για τη Θεσσαλονίκη έχουν ακουσθεί πάρα πολλές. Κάθε κυβέρνηση, κάθε υπουργός καταθέτουν τις φιλοδοξίες τους. Ευτυχώς, δεν έχουν υλοποιηθεί. Μετρό, υποθαλάσσια αρτηρία, θαλάσσια συγκοινωνία, τραμ, αρχαιολογικοί περίπατοι, θαλάσσια μέτωπα, μητροπολιτικό πάρκο ΔΕΘ κτλ. κτλ., αν τις απαριθμήσουμε γράφουμε βιβλίο.
Όραμα (και σχέδιο) για την πόλη έχουμε;
Μήπως πρέπει ν’ ασχοληθούμε με αυτό, αλλά και με ουσιαστικότερα ζητήματα της πόλης, ζητήματα κουλτούρας δημοσίου χώρου, πριν καταπιαστούμε με αναπλάσεις (ή -έστω- ταυτόχρονα και παράλληλα μ’ αυτές); Η ποιότητα του αστικού δημόσιου χώρου (αισθητική, λειτουργική, ακουστική) συναρτάται με την ποιότητα του ευρύτερου περιβάλλοντός του και την προσπελασιμότητα-χρηστικότητά του (οι συγκοινωνίες και λοιπές υποδομές δεν εξαιρούνται). Η Αριστοτέλους είναι parking (όπως και η Τσιμισκή το βράδυ), ενώ τα πεζοδρόμια της Τσιμισκή (και άλλων δρόμων) είναι μόνιμα κατειλημμένα από δίκυκλα, πραμάτειες, τραπεζοκαθίσματα, επεκτάσεις περιπτέρων. Μια πόλη τόσο άτακτα και αυτοκαταστροφικά πυκνή! Κι όμως, τα κυριακάτικα πρωινά η πόλη είναι απέραντη -χωρίς αυτοκίνητα και δίκυκλα σταθμευμένα σε πεζοδρόμια, πεζοδρόμους και δρόμους, χωρίς πραμάτειες απλωμένες, τραπεζοκαθίσματα κτλ.- ένας περίπατος θα σας πείσει. Λείπουν οι χρήστες και η τύρβη της κουλτούρας τους, που χαρακτηρίζει την εσωστρέφεια και τον κυκλοθυμισμό αυτής της πόλης.
Τι έχουμε κάνει, τι κάνουμε ως αρχιτέκτονες και ως πολίτες-χρήστες για όλα αυτά;
Οι διαγωνισμοί αποτελούν εύστοχη ιδέα και χρήσιμο θεσμό. Αρκετές φορές έχουν δώσει ενδιαφέρουσες εκθέσεις και πλούσια λευκώματα, που αξιοποιούνται από ορισμένους αρχιτέκτονες και φοιτητές και από ελάχιστους ευαισθητοποιημένους πολίτες. Λείπει η κοινωνική παρουσία και δραστηριοποίηση των αρχιτεκτόνων και της αρχιτεκτονικής, που είναι ικανή να ενεργοποιήσει θετικά τις άλλες κοινωνικές δυνάμεις, τα αντανακλαστικά της εξωστρέφειας, της συλλογικής δράσης.
Ο διαγωνισμός είναι το πρώτο βήμα: ΙΔΕΕΣ
Το δεύτερο βήμα είναι το εργαστήριο (workshop): ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ (υλοποιήσιμες)
Τα επόμενα βήματα αποτελούν αντικείμενο των δήμων (προετοιμασία για την υλοποίηση, χρηματοδότηση και υλοποίηση).
Προτείνεται έτσι ένα σύστημα διαγωνισμών (νέων αρχιτεκτόνων) και εργαστηρίων (νέων αρχιτεκτόνων), ενταγμένων στον γενικό σχεδιασμό-όραμα για την πόλη, που θα διεξάγονται τακτικά (σε ετήσια βάση ή συχνότερα), με συγκεκριμένο θεματικό πεδίο κάθε φορά και θα εκτείνονται σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα. Ένας θεσμός, στον οποίο θα συμμετέχουν εθελοντικά (χωρίς αποζημίωση) αρχιτέκτονες με ανάλογη εμπειρία ή διακρίσεις, επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων, πανεπιστημιακοί, σύλλογοι και ομάδες πολιτών, επιχειρηματίες του τουρισμού και άλλων τομέων, πολίτες, δήμοι, σχολεία, ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, ΜΜΜ, ΜΜΕ, Επιμελητήρια, συνδικαλιστικοί φορείς κ.ά. Μια διαδικασία ανοιχτή στην πόλη, στους πολίτες και στην κοινωνία, με ορατό, μετρήσιμο και αξιοποιήσιμο όφελος για όλους.
Δημοσίευση σχολίου