Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Διάλογος για τα κλειστά επαγγέλματα

Ενώ το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα πηγαίνει προς ψήφιση, θα είχε ενδιαφέρον κυρίως λόγω των προεδρικών διαταγμάτων που πιθανότατα θα ακολουθήσουν, να συζητηθούν κάποια εύλογα ερωτήματα για το άνοιγμα του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα, τα οποία κατά τη γνώμη μας, τίθενται πλέον επιτακτικά:
  1. Γιατί οι μηχανικοί αντέδρασαν με αδιαφορία στην επιχειρούμενη ρύθμιση που ανατρέπει πλήρως το πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματος;
  2. Αποτελεί «αντικοινωνικό προνόμιο» η ελάχιστη αμοιβή του μηχανικού ή μέσο διασφάλισης της μελέτης; 
  3. Ποιές θα είναι οι συνέπειες από την κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής; 
  4. Που εντοπίζετε την κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα το επάγγελμα του αρχιτέκτονα;

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Κείμενο από την ομιλία της Μάγιας Τσόκλη Βουλευτού Επικρατείας στην συζήτηση στη Βουλή

....
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα αποτελεί ένα δύσκολο αλλά απαραίτητο βήμα προς αυτή τη νέα πραγματικότητα που οραματιζόμαστε για τη χώρα.
Απαραίτητο βήμα, γιατί συχνά, αυτό που ενδεχομένως μας θίγει και μας πληγώνει ατομικά, είναι και αυτό που μας εμποδίζει να προχωρήσουμε ως σύνολο.

Κατανοούμε, λοιπόν, πλήρως τις ατομικές δυσκολίες των επαγγελματιών που έχουν συνηθίσει, δεκαετίες τώρα, να απολαμβάνουν συγκεκριμένα προνόμια. Όμως θα πρέπει πλέον τώρα να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα.

Αν το κοινό καλό, -και το δημόσιο συμφέρον θα πρέπει να είναι ο πρωταρχικός μας στόχος-, είναι η προτεραιότητά μας, τότε οφείλουμε να διαμορφώσουμε μία επαγγελματική αγορά χωρίς διακρίσεις, που να διασφαλίζει την ίση πρόσβαση στην άσκηση των επαγγελμάτων .

Θεωρώ όμως, ότι η δύσκολη πορεία της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων δεν θα πρέπει να είναι μία πορεία σαρωτική. Σήμερα, μια και επιθυμούμε την εκ των βάθρων αλλαγή, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε κάθε επάγγελμα όχι αποκλειστικά μέσα από το πρίσμα της άρσης των περιορισμών άσκησής του, αλλά βελτιώνοντας τις διαχρονικές προβληματικές πτυχές του.

Θα ήθελα να αναφερθώ συγκεκριμένα στο επάγγελμα, του αρχιτέκτονα.

Θεωρώ ότι το επάγγελμα του αρχιτέκτονα αποτελεί μία ιδιάζουσα περίπτωση και ότι οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε με ιδιαίτερη ευαισθησία και προσοχή. Η διασφάλισή του συνδέεται άμεσα με την υποχρέωσή μας να προστατέψουμε ως κόρην οφθαλμού, το δομημένο και φυσικό περιβάλλον της χώρας μας. Μια υποχρέωση, που έχει να κάνει με την ποιοτική και ανθρωποκεντρική ανάπτυξη που επιθυμούμε να επιτύχουμε ως Κυβέρνηση, ως μόνη ουσιαστική διέξοδο από τη σημερινή κρίση.
Νομίζω ότι δεν θα διαφωνήσετε μαζί μου ότι στην προσπάθειά αυτή, ο ρόλος του αρχιτέκτονα και της Αρχιτεκτονικής, της μεγαλύτερης των Τεχνών, είναι καταλυτικός.

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Ανακοίνωση του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής σχετικά με την "απελευθέρωση" του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα

Πηγή: http://www.heliarch.gr/
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (Ε.Ι.Α.) παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις απόψεις και τις προτάσεις που διακινούνται στο πλαίσιο της λεγόμενης «απελευθέρωσης» του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα, καθώς και τις προθέσεις των αρμόδιων κρατικών οργάνων όπως αυτές διατυπώνονται στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων της 21ης Δεκεμβρίου 2010.
Η αρχιτεκτονική δραστηριότητα είναι εκείνη που σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνει τον αστικό χώρο, την ποιότητα της ζωής μας και γενικά την ανθρώπινη συμπεριφορά μέσασε αυτόν. Αποτελεί συνεπώς κρίσιμο παράγοντα της πολιτιστικής μας φυσιογνωμίας.
Σήμερα, σε μια εποχή οικονομικής αλλά και κοινωνικής κρίσης, ο ρόλος του αρχιτέκτονα στον αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό σχεδιασμό πρέπει να αναβαθμιστεί και όχι να υποβαθμιστεί εν ονόματι μιας αμφίβολης σε αποτελεσματικότητα προσπάθειας οικονομικού περιορισμού των αμοιβών και εξοικονόμησης μελετητικού κόστους στα δημόσια έργα, όταν μάλιστα είναι απόλυτα διαπιστωμένο ότι η αναλογία του κόστους της μελέτης στο συνολικό κόστος οιουδήποτε έργου είναι εξαιρετικά περιορισμένη.
Επί πλέον η κατάργηση του κώδικα αμοιβής, χωρίς παράλληλη θέσπιση ενός αυστηρού επαγγελματικού κώδικα υποχρεώσεων και ευθυνών, τόσο των μελετητών όσο και της εργοδοσίας, θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της ποιότητας του παρεχόμενου μελετητικού έργου και σε ένα στρεβλό ανταγωνιστικό περιβάλλον, που θα έχει άμεσες επιπτώσεις επί της ήδη υποβαθμισμένης φυσιογνωμίας του φυσικού, οικιστικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος του τόπου μας.
Τέλος, σημειώνεται ότι αυτή η αντιμετώπιση θα συρρικνώσει το υπάρχον μελετητικό δυναμικό της χώρας με απρόβλεπτες συνέπειες για τη μελλοντική αναπτυξιακή προσπάθεια.

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Συνέντευξη του προέδρου του ΤΕΕ X. Σπίρτζη

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ
«Η χώρα δεν έχει καµιά υποχρέωση ούτε από το Μνηµόνιο ούτε από την ευρωπαϊκη νοµοθεσία να καταργήσει τις ελάχιστες αµοιβές», λέει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης. Οπως επισηµαίνει, «εναντιωνόµαστε στο άνοιγµα των ανοιχτών επαγγελµάτων και στη διατήρηση των κλειστών και στηµένων αγορών». Χθες, ως πρώτη αντίδραση, οι µηχανικοί προχώρησαν σε συµβολικές καταλήψεις πολεοδοµιών στην Αττική.
1 Γιατί αντιδράτε στην κατάργηση των αμοιβών;
Η χώρα δεν έχει καµιά υποχρέωση ούτε από το Μνηµόνιο ή την ευρωπαϊκή νοµοθεσία να καταργήσει τις ελάχιστες αµοιβές. Ο πολίτης δεν θα κερδίσει. Κανένας έλεγχος, κανένας περιορισµός δεν υπάρχει στον κύριο συντελεστή διαµόρφωσης κόστους κτιρίων και έργων, τα δοµικά υλικά.
Το κόστος των δοµικών υλικών ανέρχεται στο 60%. Αν µηδενίσουµε την αµοιβή του µηχανικού, στην επόµενη αύξηση των υλικών ο πολίτης θα πληρώνει µεγαλύτερο κόστος. Συνεχίζετε να ρωτάτε γιατί αντιδράµε;