Οι προτάσεις του FORUM για τον διετή προγραμματισμό του ΣΑΘ αποτελούν εξειδίκευση της διακήρυξης της παράταξής μας και επικεντρώνονται στους εξής τομείς:
- Δράσεις και πρωτοβουλίες για την προώθηση επαγγελματικών θεμάτων
Η κατοχύρωση των ορίων άσκησης του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ, σήμερα μετά τις αλλαγές του θεσμικού πλαισίου εκπόνησης των μελετών Ν3316 και την οδηγία της ΕΕ 36/2005 για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων. Επίσης η κατοχύρωση του διακριτού ρόλου του αρχιτέκτονα όπως ισχύει παγκοσμίως και η βελτίωση των συνθηκών άσκησης του επαγγέλματος. Αποφασιστική συμμετοχή στην κατοχύρωση του ρόλου του αρχιτέκτονα μελετητή έχει η ενίσχυση του ρόλου των ΕΠΑΕ, όπως και η ολοκλήρωση της κωδικοποίησης του θεσμικού πλαισίου.
Είναι αναγκαία η ευαισθητοποίηση και εγρήγορση των συναδέλφων, εκ μέρους του ΣΑΘ και η ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους του συλλόγου μας με σκοπό κοινές δράσεις με τον ΣΑΔΑΣ, τον ΣΜΕΔΕΚΕΜ και ΣΕΓΜ αντιστοίχως και αναλόγως προς τη φύση των θεμάτων.
- Μαχητική υπεράσπιση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων
Λεπτομερή ενημέρωση των μελών του συλλόγου σχετικά με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και συντονισμένη δράση με τους συλλόγους των άλλων ειδικοτήτων προκειμένου να αντιμετωπιστούν: α) η επίθεση που γίνεται στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα (ασφαλιστική μεταρρύθμιση σε συνδυασμό με το νόμο Τσιτουρίδη) β) ο ηλικιακός κατακερματισμός των μηχανικών σε ασφαλιστικές κατηγορίες πολλών διαφορετικών ταχυτήτων, με άμεσες και οδυνηρότερες τις επιπτώσεις στις νεότερες γενιές αρχιτεκτόνων.
- Ενεργό και καινοτόμο δράση για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου.
Ο δημόσιος χώρος σήμερα αντιμετωπίζεται ως πεδίο άντλησης κέρδους τόσο από ιδιώτες-επιχειρηματίες όσο και από τη δημοτική αρχή, μέσα από στενή συνεργασία των δύο πλευρών και αλληλοεξυπηρέτηση συμφερόντων.
Είναι επιτακτική ανάγκη να ξαναλειτουργήσει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων ως ένας δυναμικός και ριζοσπαστικός υπερασπιστής των δικαιωμάτων των πολιτών, να αναλάβει πρωτοβουλίες και να συντονίσει τη δράση του με τις συλλογικότητες πολιτών που υπάρχουν και λειτουργούν στην πόλη με δημιουργικότητα και δυναμισμό. Να προγραμματισθούν δράσεις από κοινού με τις ενώσεις πολιτών, την ένωση πεζών και άλλους φορείς που μάχονται για τα θέματα του δημόσιου χώρου και της πόλης.
Ενδεικτικά μόνο αναφέρονται θέματα που σχετίζονται με την κατάληψη και υπερεκμετάλλευση του δημόσιου χώρου, την ηχητική κατάληψη περιοχών του κέντρου και την υποβάθμισή τους σε περιοχές αβίωτης διαβίωσης. Την έλλειψη σχεδιασμού και πρόβλεψης για τους πεζούς τα ποδήλατα, την αδυναμία κίνησης μέσα στην πόλη ευπαθών ομάδων.
- Ανάπτυξη κοινωνικού διαλόγου και συντονισμένη δράση από κοινού με άλλες συλλογικότητες για τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης
Είναι γνωστό ότι τα μεγάλα έργα που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ανάπτυξη της πόλης σχεδιάζονται και εκτελούνται χωρίς εκτενή κοινωνικό διάλογο, χωρίς διαφάνεια, χωρίς ενημέρωση.
Είναι αναγκαία η διοργάνωση πρωτοβουλιών διαλόγου από κοινού με άλλες συλλογικότητες, όπως ενώσεις πολιτών για την υποθαλάσσια αρτηρία, φορέων της πόλης που έχουν την αρμοδιότητα της προστασίας του περιβάλλοντος και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Είναι αναγκαίος ο συντονισμός δράσεων και πρωτοβουλιών για μεγάλα θέματα που σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως είναι το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, η Αναθεώρηση του Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, η υποθαλάσσια αρτηρία, τα κτίρια που αποτελούν τη βιομηχανική κληρονομιά της πόλης, μεγάλες παρεμβάσεις αναπλάσεων.
Μια από τις προτεινόμενες πρωτοβουλίες είναι η δημιουργία παρατηρητηρίου των έργων δημοσίου ενδιαφέροντος που πραγματοποιούνται στην πόλη, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει στα πλαίσια της αναβαθμισμένης ιστοσελίδας του συλλόγου. Το παρατηρητήριο προϋποθέτει διαφάνεια. Θα διασφαλίσει τη διαφάνεια στην πληροφόρηση και μακροπρόθεσμα στην ανάθεση των μελετών για την εκπόνηση των έργων και μπορεί να παρέχει πληροφορίες για τα έργα, το φορέα ανάθεσης, τις προβλεπόμενες επεμβάσεις, τα χρονικά στάδια εξέλιξης και τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις σε αποφασιστικούς τομείς της πόλης.
Ενδεικτικά προτείνονται επίσης εκδηλώσεις έγκαιρης παρουσίασης (στο πρώτο στάδιο μελέτης) και δημόσιας συζήτησης των έργων δημοσίου ενδιαφέροντος: Για παράδειγμα προτείνεται η συζήτηση για την αρχιτεκτονική ποιότητα των προτεινόμενων στάσεων του μετρό της Θεσσαλονίκης.
- Δράσεις για την προβολή της αρχιτεκτονικής δημιουργίας
Είναι αναγκαίος ο προγραμματισμός και η πραγματοποίηση δράσεων, με στόχο την ενδυνάμωση της ποιοτικής αρχιτεκτονικής δημιουργίας μέσα από εκδηλώσεις προβολής της αρχιτεκτονικής, την παρουσίαση του έργου σημαντικών αρχιτεκτόνων και την πραγματοποίηση διαλέξεων - ομιλιών για σύγχρονα θέματα της αρχιτεκτονικής και του αστικού σχεδιασμού.
Θεματικές ημερίδες και εκδηλώσεις που άπτονται σε θέματα επικαιρότητας
Το θεματικό εύρος των εκδηλώσεων θα πρέπει να περιλαμβάνει τόσο δράσεις πειραματικού - πρωτοποριακού χαρακτήρα, όσο και εκδηλώσεις που συνδέονται με την υλοποίηση ενός έργου στο πλαίσιο της υφιστάμενης οικοδομικής πραγματικότητας.
Είναι επίσης αναγκαίο να δημιουργηθεί μόνιμο βήμα για την παρουσίαση τόσο του θεωρητικού-ερευνητικού όσο και του εφαρμοσμένου έργου νέων αρχιτεκτόνων. Oι νέοι αρχιτέκτονες αποτελούν έναν ευαίσθητο δείκτη στις επερχόμενες αλλαγές και οι προτάσεις τους αποτελούν ένα πολύπτυχο από διαφορετικές προσεγγίσεις απέναντι στα νέα δεδομένα.
Δημιουργία προϋποθέσεων για συνεργασία με φορείς όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Μegaron Plus, ώστε να διοργανωθούν αντίστοιχες διαλέξεις και στην Θεσσαλονίκη εκμεταλλευόμενοι την παρουσία στην Ελλάδα των διακεκριμένων, διεθνούς εμβέλειας, αρχιτεκτόνων.
Ορισμένες από τις παραπάνω εκδηλώσεις θα μπορούσαν να μετεξελιχθούν και σε θεσμικές δράσεις διαχρονικού χαρακτήρα, με στόχο τη διαρκή προβολή της αρχιτεκτονικής δημιουργίας, (εκθέσεις /αφιερώματα αρχιτεκτονικού έργου κ.λπ.).
- Επανενεργοποίηση της επικοινωνίας με τα μέλη του συλλόγου
Επανέκδοση του περιοδικού « Η Αρχιτεκτονική ως Τέχνη», μετά την τρίχρονη διακοπή της έκδοσης και συγκρότηση νέας συντακτικής επιτροπής μέσα από διαφανείς διαδικασίες. Συγκεκριμένα προτείνεται η δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή βιογραφικών και η συγκρότηση επιτροπής αξιολόγησης για την επιλογή των προσώπων που θα επιμεληθούν την έκδοση. Η συνέχεια της έκδοσης του περιοδικού θα πρέπει να αποτελεί συνέχεια της επιτυχημένης εξάχρονης παρουσίας του (1999-2005) που απέσπασε κριτικές αξιοπιστίας από την αρχιτεκτονική κοινότητα και συνεισέφερε στο σύγχρονο θεωρητικό και κοινωνικό διάλογο για την αρχιτεκτονική.
Προτείνουμε να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας για τον επανασχεδιασμό της ιστοσελίδας του Συλλόγου με κύριο χαρακτηριστικό να γίνει διαδραστική για να ενεργοποιήσει την επικοινωνία του συλλόγου με τα μέλη του και τους φορείς της πόλης. Ειδικότερα προτείνουμε να σχεδιαστεί ένα αυτόνομο τμήμα της ιστοσελίδας ως forum διαλόγου για τα έργα και τις παρεμβάσεις στην πόλη. Στα πλαίσια της ενεργοποίησης της ιστοσελίδας με τρόπο σύγχρονο και διαδραστικό προτείνουμε να λειτουργήσει ηλεκτρονικά το παρατηρητήριο των έργων δημοσίου ενδιαφέροντος που πραγματοποιούνται στην πόλη, το οποίο να παρέχει πληροφορίες για τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις, για τον φορέα ανάθεσης, τους μελετητές του έργου και να προκαλεί το διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και μέλη του συλλόγου.
Επίσης να υπάρχει αυτόνομη παρουσία των παρατάξεων στην ιστοσελίδα, όπου θα μπορούν να αναρτούν αυτοτελώς τις απόψεις τους. Τέλος κρίνουμε αναγκαίο στοιχείο ενημέρωσης των συναδέλφων-χρηστών να περιλαμβάνει links προς όλες τις Διεθνείς ενώσεις Αρχιτεκτόνων, καθώς και τους αξιόλογους δικτυακούς τόπους αρχιτεκτονικής.
Στόχος όλων των πρωτοβουλιών πληροφόρησης και επικοινωνίας που θα αναλάβει ο σύλλογος θα πρέπει να είναι η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών για το δομημένο περιβάλλον και την υπεράσπισή του.
Μέσα από το περιεχόμενο, αλλά και τον τρόπο διεξαγωγής των συγκεκριμένων δράσεων του ΣΑΘ θα πρέπει να επιδιωχθεί η συνειδητή συμμετοχή των αρχιτεκτόνων, η προσέλκυση των νέων συναδέλφων, η ενεργός δράση και λειτουργία του αρχιτέκτονα ως ενεργού πολίτη.
Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης
Προγραμματισμός Δράσεων 2008-2010
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
α. Αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων
Κατοχύρωση του ρόλου του Αρχιτέκτονα Μελετητή
1. Ορισμός υπεύθυνου μέλους του Δ.Σ. για συντονισμό των εκπροσώπων του Σ.Α.Θ. στις ΕΠΑΕ με στόχο την εκτίμηση των περιπτώσεων κρίσεων των επιτροπών σύμφωνα με την agenda αξιολόγησης του Συλλόγου.
2. Ορισμός υπεύθυνου μέλους του Δ.Σ. για επαφή με τους εκπροσώπους της CAE.
β. Ασφαλιστικά δικαιώματα – Αμοιβές
1. Διατύπωση επίσημης θέσης του Σ.Α.Θ. για διάχυση πληροφόρησης στους συναδέλφους και για συνεργασία και συντονισμό με άλλους φορείς.
Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ
α. Προάσπιση του Δημόσιου Χώρου
- Αξιοποίηση του αποθέματος γνώσεων πάνω σε κομβικά ζητήματα διαχείρισης του Δημόσιου Χώρου για προώθηση συγκεκριμένων δράσεων από το Δ.Σ.
- Δημιουργία ειδικού χώρου συζήτησης προβλημάτων του Δημόσιου Χώρου στη νέα ιστοσελίδα του Σ.Α.Θ..
β. Ανάπτυξη του Κοινωνικού Διαλόγου για συντονισμό δράσεων και πρωτοβουλιών για θέματα που σχετίζονται με περιβαλλοντική πολιτική και βιώσιμη ανάπτυξη με άξονα την πόλη.
- Υποστήριξη λειτουργίας Παρατηρητηρίου Έργων Δημόσιου Ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της αναβάθμισης της ιστοσελίδας του Σ.Α.Θ.
- Σύσταση «Επιτροπής Ιστορικού Κέντρου & Διατηρητέων Κτιρίων» με αρμοδιότητες καταγραφής, αποδελτίωσης διατηρητέων κτιρίων, προώθηση διαδικασίας χαρακτηρισμού καταλόγου προς κήρυξη στους αρμόδιους φορείς ΥΠ.ΠΟ – Υ.ΜΑ.Θ. Ενημέρωση των πολεοδομικών γραφείων Θεσσαλονίκης για περιπτώσεις κατεδαφίσεων και προσθηκών.
- Υποστήριξη του προγράμματος «Η Αρχιτεκτονική στα σχολεία» σε συνεργασία με την Π.Ε.Ε.Κ.Π.Ε. και το Γραφείο Β’θμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης.
- Διατύπωση θέσεων για μεγάλα αναπτυξιακά και θεσμικά ζητήματα: Εθνικό Χωροταξικό και Ειδικά Διατάγματα / Χωροταξικού Τουρισμού / Μεταφορές στην Πόλη / το νέο Ρ.Σ.Θ.
Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΩΣ ΤΕΧΝΗ
- Επανανεργοποίηση της συνεργασίας ΣΑΘ με την Μόνιμη Επιτροπή Αρχιτεκτονικών Θεμάτων του ΤΕΕ ΤΚΜ για τη διοργάνωση από κοινού δράσεων & διαλέξεων με στόχο την προβολή της σύγχρονης αρχιτεκτονικής δημιουργίας.
- Δημιουργία προϋποθέσεων για συνεργασία με φορείς όπως το ΕΙΑ, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Μegaron Plus, ώστε να αξιοποιηθεί η παρουσία στην Ελλάδα διακεκριμένων, διεθνούς εμβέλειας, αρχιτεκτόνων.
Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΩΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
- Επανέκδοση του περιοδικού « Η Αρχιτεκτονική ως Τέχνη» με συγκρότηση νέας συντακτικής επιτροπής μέσα από διαφανείς διαδικασίες, που θα διασφαλίσει την αντάξια συνέχεια της επιτυχημένης εξάχρονης παρουσίας του (1999-2005).
- Επανασχεδιασμός της ιστοσελίδας του Συλλόγου με νέα χαρακτηριστικά:
- α) τη δημιουργία ενός αυτόνομου τμήματος της ιστοσελίδας ως forum διαλόγου για τα έργα και τις παρεμβάσεις στην πόλη,
- β) την ηλεκτρονική ίδρυση του παρατηρητήριου έργων δημοσίου ενδιαφέροντος που πραγματοποιούνται στην πόλη,
- γ) την πρόβλεψη αυτόνομης παρουσίας των παρατάξεων στην ιστοσελίδα
- δ) την επικοινωνία με όλες τις Διεθνείς ενώσεις Αρχιτεκτόνων και τους δικτυακούς τόπους με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.
- Ορισμός υπευθύνου μέλους του ΔΣ για την ιστοσελίδα
Οι εκπρόσωποι του FORUM:
Ολυμπία Χατζοπούλου
Ισίδωρος Σέμψης
Βιβιάννα Μεταλληνού